Csonthártyagyulladás kezelése. Csonthártyagyulladás áttekintés


ízületi fájdalom a bal kéz hüvelykujján

Boross György Sokan szenvednek lábszár- és lábfájdalomtól, amit gyakran csonthártyagyulladás okoz. Ma erről a kórképről írok!

8 az 1 ben glükozaminnal és kondroitinnel

A csonthártya nagyon érzékeny része az emberi testnek, gyulladása periostitis sportolóknál és átlagembereknél is igen gyakori főleg lábszáron. Ez a kórkép nemcsak akut sérülésnél alakul ki, hanem túlterheléses sérülésként is megjelenhet.

izomfájdalom a térd hátán

Gyakori példa erre, ha egy sportoló tavasszal és ősszel más borítású játékteret használ, illetve technikát, vagy sporteszközt vált. Szintén érintheti a kemény talajon, intenzíven edző sportolókat, az edzés-versenyzés közben lábujjhegyen futókat, vagy a szöges cipőt használókat. Természetesen a hétköznapi életben, fokozott, visszatérő erőbehatásra is kialakulhat a túlterheléses szindróma.

A tünetek jellemzőek: terheléskor fájdalom jelentkezik a csont legtöbbször a sípcsont belsejében, ami később egyre intenzívebbé válik.

Csonthártyagyulladás talp A talpban jelentkező fájdalmak jelentős része izom- vagy íneredetű, amely leggyakrabban lúdtalp miatt alakul ki.

Helyileg duzzanat, nyomásérzékenység érezhető és tapintható, lábszár periostitis esetén a sípcsont belső medialis első anterior élén. A kezelés lehet konzervatív és műtéti, előbbit két részre oszthatjuk, elsősegélynyújtásra és a későbbi teendőkre.

szakaszos vállfájdalom

A legfontosabb a pihenés, kímélés. Ha a panaszok ezek hatására nem szűnnek — már orvosi felügyelet mellett —, gyulladásellenes gyógyszeres kezelést kell kezdeni nem szteroid gyulladáscsökkentőkkelezenkívül a mai korszerű elvek szerint úgynevezett adhezív strapping és taping javasolt.

Ugyancsak jó hatású a helyi vérátáramlást serkentő szerek alkalmazása különböző kenőcsök. Ha a konzervatív terápia eredménytelen, a csonthártyagyulladás esetében is sor csonthártyagyulladás kezelése műtéti beavatkozásra. A periostitis kivizsgálásakor nem szabad elfelejteni, hogy az úgynevezett fáradásos törés tünetei nagyon hasonlóak, azonban a röntgenvizsgálat vagy a szcintigráfia radioaktív izotópos vizsgálat egyértelművé teszi, hogy milyen sérülésről van szó.

  1. Ízületi betegség homeopátia
  2. Duzzadt ízületi fájdalom a lábban
  3. A sípcsontra más néven: lábszárcsont eső ismétlődő megterhelés okozhatja ezt a szindrómát, amely a csonthártyasérülések egyik leggyakoribb formája.
  4. A csontokat borító szövetállomány gyakorlatilag bármelyik csontján begyulladhat.
  5. A nem fertőzéses csonthártyagyulladás is erős fájdalommal és nyomásérzékenységgel járhat.
  6. Csonthártyagyulladás - kis sérülések nagy veszélyei - Antibiotikum nélkül

Természetesen ennél a túlterheléses sérülésnél is a megelőzés a legfontosabb: A mindennapi életben kerüljük a monoton, visszatérő terhelést, és a legenyhébb panaszok esetén is rögtön forduljunk szakemberhez. Sportolóknál csonthártyagyulladás kezelése edzésintenzitás- és játéktér-változtatáshoz fokozatosan kell hozzászoktatni a sportolót, hogy csont- és izomrendszere megfelelően tudjon alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

az ujjízület duzzanatának diszlokációja

Amatőr és profi sportolóknál egyaránt különösen lényeges a megfelelő sporteszközök főleg a sportcipők kiválasztása, és az adott talajhoz igazított terhelés és technika alkalmazása. Ezek is érdekelhetik.

jobb lapocka alatti fájdalom levegővételnél